Materialval

Materialval

Det finns hos oss på R.O.M.A Marmor & Granit AB två typer av material att välja mellan – natursten och silestone (komposit). Båda varianterna är mycket slitstarka och ger ett fantastiskt utseende i köket.

Natursten

Inget slår bänkskivor i natursten, både ur praktisk och estetisk synvinkel. En bänkskiva i natursten tål i stort sett vad som helst, men kan ha den utomhus i åratal och den håller sig ändå hel och ren. En polering kan behövas någon gång då och då, men inget mer än så.

För den som gillar att laga mat och baka så är natursten ett självklart val, inget annat är så bra som underlag för knådning som bänkskivor i natursten. Dessutom kan man ställa av heta kastruller, varma matlagningsredskap och annat utan att först lägga ett skydd på diskbänken. Det finns varken risk för att bänkskivor i natursten missfärgas, spricker eller på annat sätt tar skada.

Även ur fuktsynpunkt är natursten det bästa valet – eftersom det har extremt låg absorptionsförmåga. I ett kök finns vatten och ofta blir det kladd och slabb när man arbetar, men naturstenen låter allt rinna av sig utan minsta påverkan.

Trots alla dessa fantastiska praktiska egenskaper så är ändå den största fördelen med att välja en bänkskiva i natursten att de är så fantastiskt vackra! Ingen bänkskiva är den andra lik eftersom det handlar om material direkt från naturen. Marmor och granit är de mest populära valen idag, men det finns också många andra sorter.

Silestone

Man kan välja silestone som ett alternativ till en bänkskiva i natursten. Silestone är en kompositvariant som består av cirka 97 % krossad natursten uppblandad med krossat glas, färgpigment och spegelflisor. Även silestone är ett slitstarkt material som klarar temperaturer på upp till 180oC. Man kan också ytbehandla silestone för att lämpa sig ännu bättre för ens personliga behov.